Een lichaam in volle strijd

07/09/2023

PTC Racing Cup – 9 juli, Assen

Racen is niet vanzelfsprekend, maar gezondheid evenmin. Met die boodschap in het achterhoofd verscheen Youri Beursgens zondag 9 juli aan de start van de PTC Racing Cup op TT-Circuit Assen, slechts twee maanden nadat hij onder het mes ging om enkele tumoren te laten verwijderen. Op zichzelf al een onvoorstelbare prestatie… en dan legde hij in de eerste race van de dag ook nog eens beslag op de tweede plek! 

“Weet je wat ik nou het meest bijzonder vond?” begint Beursgens zijn verhaal. “Dat mensen die ik niet zo heel vaak spreek naar me toe kwamen en zeiden: ‘Vriend, wat goed jou hier te zien!’ Vrijwel niemand had verwacht dat ik daadwerkelijk zou gaan racen, zeker niet toen ik op zondagochtend eerst in mijn normale kleding rondliep. ‘Ah, leuk dat je komt kijken.’ ‘Nee, ik stap in!’ Dat vond iedereen bizar. In de week voorafgaand aan de race op TT-Circuit Assen vroeg Mark Barkhof – van mijn team Barkhof Racing – of de jongens de auto voor mij moesten meenemen. ‘Ja jôh, ik probeer het gewoon. Kijken of het lukt.’ ‘Dat meen je niet,’ riep hij uit. Enfin, je ziet wat ervan gekomen is.” De 36-jarige coureur uit Gilze-Rijen deed het ongelooflijke, twee maanden na zijn heftige operatie: volle bak meerijden bij de PTC Racing Cup en in de eerste wedstrijd van de dag de tweede plaats opeisen, waarna hij de tweede manche met een heel verdienstelijke vijfde plek afsloot. 

Rondje voor rondje 
Als dertiger in de bloei van zijn leven moest Youri Beursgens dit voorjaar ervaren dat het menselijk lichaam ernstig kan haperen. “Na een vakantie in april had ik wat klachten. Lang verhaal kort: op 8 mei lag ik onder de CT-scanner en werd de diagnose kanker gesteld, op 10 mei sneden de artsen de tumoren weg. Dan staat je wereld even stil. Gelukkig bleken de bloedwaarden daarna goed en kon het herstel beginnen, zowel fysiek als mentaal. Dat verliep wonderbaarlijk snel en ik begon er alweer aan te denken om stappen te gaan maken. Dingen doen die ik leuk vind, zoals autoracen. Daar ga je vanzelf de meerwaarde van inzien na zo’n gebeurtenis. Zondag 9 juli stond de eerstvolgende wedstrijd van de PTC Racing Cup op het programma en ik had zoiets van: ‘Laat ik gewoon eens kijken hoe de vrije training verloopt. Rondje voor rondje. Dat viel echt niks tegen: ik voelde geen noemenswaardige pijn.” 

Totale overwinning 
Ook al kostte het hem bovengemiddeld veel energie, Youri Beursgens zat al gauw weer in zijn sportieve ritme. “Tweede in de kwalificatie, dat gaf me al goede hoop voor race één en ik durfde zelfs aan een podiumplek te denken. Finishen op de tweede plaats was natuurlijk helemaal te gek. Dat voelde als een totale overwinning… op mezelf. Ik stapte – zeker op deze warme dag – wel vermoeider uit dan anders, want het lichaam zit natuurlijk nog in een herstelproces.” Het ging volgens de Brabantse coureur gewoon weer ouderwets op het scherpst van de snede. “Aan boord van mijn Citroën C1 dacht ik eigenlijk nauwelijks aan de gebeurtenissen van de afgelopen maanden. Ik zat alweer volop met mijn hoofd bij het racen. Die emotie zal altijd hetzelfde blijven, of je nu in de PTC Racing Cup rijdt of in een veel duurdere klasse. Daar krijg ik geen genoeg van.” 

Meer weten over de PTC Racing Cup? Of wil je een keer de sfeer proeven tijdens een wedstrijd? Kijk op www.ptcracingcup.nl en neem gerust contact met ons op!